Kézilabda-játékvezetők figyelmébe!

By | 2020.04.06

Herczeg Péter, a Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottságának elnöke fogalmazta meg gondolatait a magyar kézilabda-játékvezetők számára a koronavírus-járvány idején.

A koronavírus járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt nemcsak a sportágak és szabadidős tevékenységek szorultak háttérbe, hanem a létszükségleteken kívül minden más korlátok közé került. Ebben a mindenki számára embert próbáló időszakban sem feledkezhetünk meg arról, hogy a járvány egyszer elmúlik, és akkor újra maximálisan készen kell állnunk – fizikailag és szellemileg egyaránt – az aktuális bajnokság folytatására, akár az adott körülmények miatt még az eddiginél is nagyobb teherbírással. Ehhez elengedhetetlen a folyamatos felkészülés.
A járvány hazánkat egy héttel az évközi játékvezetői vizsga előtt érte el olyan mértékben, hogy a kormányrendelet betartása miatt a fizikai felmérés megtartása indokolatlan lett volna. Az elméleti rész teljesítése természetesen minden játékvezető számára kötelező feltétele volt a további közreműködésnek. A vizsga sikerrel zárult, az NB-s játékvezetők és ellenőrök szinte maximálisan teljesítettek, míg a megyei és utánpótlás mérkőzéseket vezető sporttársak körében is jóval kevesebb volt a sikertelen teszt.
Mindenkinek hiányzik a kézilabda, ezt határozottan kijelenthetem, és hogy a sportág közelében tartsuk a játékvezetőket, otthon elvégezhető feladatokat kapnak.
A kötelező tesztek mellett mérkőzésekhez kapcsolódó elemzéseket kérünk tőlük és különböző oktatási anyagokat kapnak, a mozgás tekintetében pedig olyan játékvezetők közreműködését kértük, akik testnevelő tanárként vagy edzőként is dolgoznak a mindennapokban. A kérés feléjük az volt, hogy állítsanak össze egy olyan változatos edzéstervet, ami mindenki számára kivitelezhető (az országosan elterjedt #maradjotthon és a Magyar Kézilabda Szövetség #hazaipálya kezdeményezéseinek szellemében), mégis megfelelő állóképesség és erőnlét fejlesztést biztosít ahhoz, hogy szükség esetén azonnal készen álljanak egy lehetséges folytatásra. Az edzések hatékonyságának növelése érdekében kértük, hogy a szakemberek mellékeljenek az edzéstervekhez rajz-, kép- vagy kisebb videóillusztrációkat is.
Maximálisan bízom a játékvezetőkben, és tudom, hogy ezek a feladatok csak sokszínűbbé teszik majd a saját igényeik alapján meghatározott felkészülést.
A közösségi médiákról tájékozódva, illetve a kollégák saját véleménye alapján is nyugodtan kijelenthetem, minden játékvezető teljes mértékben tisztában van azzal, hogy a szinten tartás és a folyamatos felkészülés az egészségük megőrzése, és a karrierjük érdekében elengedhetetlen.
A felszabadult időt (a mérkőzések hiányában és az otthoni munka adta lehetőség miatt) mindannyian legalább ugyanannyi, de sokan akár még több és intenzívebb sportolásra használják fel. Örömmel látom, hogy a jó idő beköszöntével egyre többen futnak napi szinten hosszabb távokat vagy edzenek a szabadban, természetesen a biztonságos távolságok betartásával.
Biztosan állíthatom, hogy a folytatás pillanatában maximálsan elszánt és felkészült, kihívásokra vágyó játékvezetők veszik majd kezükbe a sípot. Az elkövetkező időszakra jó egészséget, sikeres felkészülést és kitartást kívánok a kézilabda minden résztvevőjének!

Herczeg Péter
az MKSZ Játékvezetői Albizottságának elnöke

Forrás: MKSZ