COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos tanácsok

By | 2020.11.06

Kérjük a sportolókat és a sportszervezeteket, hogy az egészség megőrzése céljából az alábbi tanácsok szerint járjanak el a jelenlegi járványhelyzetben:

 1. Influenzaszerű (láz, köhögés) tünetek esetén minden esetben gondoljunk COVID 19 fertőzés lehetőségére.  Személyes döntés, vagy vállaljunk 10 nap önkéntes karantént, vagy menjünk el PCR tesztre.
 2. Szaglás/ízérzés elveszítése esetén közel 100 % a fertőzöttség esélye. Kövessük az első pontnál leírtakat.
 3. Amennyiben COVID19-fertőzés igazolódott, és nem kaptunk karantén határozatot, 10 nap önkéntes karantént vállaljunk. A jelenlegi hatályos szabályok szerint a 10 nap önkéntes karantén első napjának a tünetek megjelenésének első napját kell tekinteni.
 4. Egy háztartásban élő családtagjaink szoros kontaktnak számítanak, részükre is 10 nap karantén szükséges.
 5. A karantén azt jelenti, hogy teljes ideje alatt a lakhely nem hagyható el, séta céljából sem! Amennyiben mégis kapnánk határozatot (piros matrica), akkor a hatóság akár bármely nap, bármely órájában ellenőrizhet minket, amennyiben nem karanténra kötelezett személyt nem találja otthon, súlyos bírságra számíthatunk.
 6. COVID19-fertőzés esetén – amennyiben a népegészségügyi szolgálat a jelentős túlterheltsége miatt nem tudná megoldani – a lehető legkörültekintőbben végezzük el a kontakt kutatásunkat, értesítsük az érintetteket.
 7. Szoros kontaktnak minősül mindenki, aki 2 méteren belül, maszk nélkül, 15 percnél hosszabb idő töltött a fertőzöttel zárt térben.

Reméljük, hogy ezen hasznos információkkal hozzá tudtunk járulni a pandémiás helyzet mielőbbi felszámolásához.

Továbbá szeretnénk megkérni a sportszervezeteket, hogy mérkőzés halasztás esetén a BKSZ Versenybizottságát részletesen tájékoztassák az alábbiak szerint:

 • Kik azok akik pozitív tesztet produkáltak. (név, MKSZ kód, teszt időpontja)
 • Kik a kontaktok a csapaton belül. (név, MKSZ kód)
 • Kik a COVID-19 gyanús esetek. (tünetet produkálnak, név, MKSZ kód)
 • Hányan vannak azok, akik egyik kategóriába sem tartoznak, egészségesek.
 • Mikor volt az utolsó kontakt a pozitív/gyanús személyekkel a csapaton belül.

Vigyázzunk egymásra!