MKSZ Versenykiírás módosítása

By | 2013.10.30

A Magyar Kézilabda Szövetség Szakmai- és Versenybizottsága a 2013/14. évi Versenykiírások „Dopping, drog” című fejezetét módosította a jogszabályok változtatása miatt.

A módosítás az alábbiak szerint történt:

Dopping, drog:

A Magyar Kézilabda Szövetség Szakmai- és Versenybizottsága, amennyiben egy játékos dopping vétséget követ el, azonnali hatállyal felfüggeszti a játékjogát, ellene fegyelmi eljárást rendel el.
Második dopping vétségnél az érintett csapat bajnoki, összpontszámát kettővel csökkenteni kell.
A törvényi szabályozások értelmében az a Nyilvántartott Vizsgálati Csoportba (RTP) tartozó versenyző, aki orvosilag dokumentálható módon olyan betegségben szenved, amely indokolja a tiltólistán szereplő valamely tiltott szer vagy tiltott módszer használatát, gyógyászati célú mentesség iránti kérelmet nyújthat be a TUE Bizottsághoz.
A Nyilvántartott Vizsgálati Csoportba (RTP) tartozót versenyzők aktuális névsorát a www.antidopping.hu honlapon lehet megtekinteni. Az itt regisztrált sportolóknak a holléti információs rendszert (whereabouts) napra készen kell vezetnie.
A nem a Nyilvántartott Vizsgálati Csoportba (RTP) tartozó a gyógyászati célú mentességét a betegségét igazoló háziorvosi vagy szakorvosi dokumentációval igazolja. A gyógyászati célú mentességet igazoló dokumentációt a TUE Bizottság vizsgálhatja.
Az orvosi dokumentumokat az „A” minta pozitív vizsgálati eredményének megállapítása után elrendelt előzetes felülvizsgálati eljárás keretében kell bemutatni.
Valamennyi olyan kézilabdázó, aki felnőtt és a felnőtt alatti első utánpótlás korosztályú nemzeti válogatott kerettag vagy nemzetközi sporteseményeken indul vagy a nemzeti bajnokság felnőtt és felnőtt alatti első utánpótlás korosztályú bajnokságban első három (1-3.) helyezést ért el, köteles regisztrálni a holléti (whereabouts) információs rendszerben.

Ennek részletes feltételeit a www.antidopping.hu weboldalon lehet megtekinteni. A holléti (whereabouts) információs rendszert a továbbiakban nem kell naprakészen vezetni, elegendő a regisztráció megtörténte.
A jelen szabályokkal érintett sportolók mulasztása esetén a mulasztó sportoló sportszervezetének felelőssége megállapítható és vele szemben arányos szankció alkalmazható.
A sportoló köteles az NSH, a NOB, a WADA, a MOB, az IHF és az EHF által megbízott doppingellenőrök rendelkezésére állni. Elzárkózás dopping vétségnek minősül.
A sportoló köteles a drogellenőrök rendelkezésére állni. Amennyiben drogvétséget követ el, játékjogát fel kell függeszteni és ellene, fegyelmi eljárást kell lefolytatni. Az elzárkózás is drog vétségnek minősül.