Játékvezetők

IHF szabályok állásfoglalások MKSZ állásfoglalások

IHF Kézilabdázás játékszabályai 2018

az IHF állásfoglalása sportfelszerelésekkel kapcsolatosan 2017

A Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottsága az egységes játékértelmezés és játékszabály alkalmazás, elősegítése érdekében, 2017. szeptember 1-től az alábbiak szerint módosítja korábbi állásfoglalásait – összhangban az IHF és EHF szabályértelmezésével:

MKSZ JAB állásfoglalás: (2:3)

Amennyiben az első, vagy a második félidő elején (meghosszabbítások esetén is) nem indult el a nyilvános óra és a megengedettnél több játékos vagy időlegesen kiállított játékos tartózkodik a játéktéren:

A mérkőzést a hibázó játékos(ok) büntetése után (4:6), a nyilvános óra helyesbítésével és
a.) ha a vétkes csapatnál volt a labda a játékidő megszakításakor, akkor a játék a vétlen csapat szabaddobásával folytatódik
b.) ha a vétlen csapatnál volt a labda, akkor játék a játékhelyzetnek megfelelő dobással folytatódik ott, ahol a labda a játékidő megszakításkor volt.

A nyilvános időmérő berendezés csak a versenybírói asztaltól működtethető.
A játékidőt érintő sípjeleknél (a zárójelzésnél is) mindig annak kezdete a mérvadó, függetlenül annak hosszúságától.

MKSZ JAB állásfoglalás: (2:10)

Holtidőt követő játékfolytatáskor, amennyiben nem indult el a nyilvános óra és a megengedettnél több játékos vagy időlegesen kiállított játékos vagy a játéktéren ápolt játékos csapata harmadik támadásának befejezése előtt, tartózkodik a játéktéren:
A mérkőzést a hibázó játékos(ok) büntetése után (többletjátékos, időlegesen kiállított játékos 4:6, ápolt játékos 4:11), a nyilvános óra helyesbítésével és
a.) ha a vétkes csapatnál volt a labda a játékidő megszakításakor, akkor a játék a vétlen csapat szabaddobásával folytatódik
b.) ha a vétlen csapatnál volt a labda, akkor a játék a játékhelyzetnek megfelelő dobással folytatódik ott, ahol a labda a játékidő megszakításkor volt.

A holtidő alatt, az időlegesen kiállított játékosok is büntetlenül a játéktérre léphetnek a saját cserehelyük közvetlen környezetében.

MKSZ JAB állásfoglalás: (4:11) (Ápolt játékos többletjátékosként korábban belép)

a.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre vagy többletjátékosként belép a játéktérre és játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

b.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre és 2 perces kiállítást érdemlő cselekménnyel játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

c.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt), amikor az ellenfél tiszta gólhelyzetben támad, többletjátékosként belép a játéktérre, ki kell zárni (kék lap) és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11 és 8:10b II, 13:2, 7. magyarázat)

d.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre és játékba avatkozik, gólhelyzetet akadályoz meg, ki kell zárni (kék lap) és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11 és 8:10b II)

MKSZ JAB állásfoglalás: (4:11) (Ápolt játékos cserével korábban belép)

e.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre vagy cserével belép a játéktérre és játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

f.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre és 2 perces kiállítást érdemlő cselekménnyel játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

g.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt), amikor az ellenfél tiszta gólhelyzetben támad, cserével belép a játéktérre, időlegesen ki kell állítani, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11,13:2, 7. magyarázat)

h.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre és játékba avatkozik, gólhelyzetet akadályoz meg, időlegesen ki kell állítani, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11, 7. magyarázat)

MKSZ JAB állásfoglalás: (8:10c)

Ha a mérkőzés utolsó 30 másodpercében a védekező csapat játékosai vagy hivatalos személyei az ellenfél dobását késleltetik, vagy megakadályozzák, a vétkest ki kell zárni és a labdát birtokló csapat számára 7m-es dobást kell ítélni, tekintet nélkül arra, hogy volt-e gólszerzési lehetőség a szabálytalanság adott pillanatában.

MKSZ JAB állásfoglalás: (8:10d)

Ha a mérkőzés utolsó 30 másodpercében a védekező csapat játékosai vagy hivatalos személyei 8:5, 8:6, 8:10 a-b szabály hatálya alá tartozó, kizárással büntetendő szabálytalanságot követnek el, a labdát birtokló csapat számára 7m-es dobást kell ítélni, tekintet nélkül arra, hogy volt-e gólszerzési lehetőség a szabálytalanság adott pillanatában.

Játékvezetői, versenybírói, órakezelői,  online jegyzőkönyvvezetői díjak

A Budapesti Kézilabda Szövetség Bajnokságaiban és az általa szervezett MKSZ Gyermek és Kisiskolás bajnokságokban alkalmazható, elszámolható játékvezetői, versenybírói, órakezelői díjak:

A Budapesti bajnokságokban nincs hétközi és hétvégi díjmegkülönböztetés, csupán egy díj került meghatározásra.

A játékvezetők számláikat, elszámolásaikat, a mérkőzést követő 3 (három) naptári napon belül juttassák be a BKSZ-be. A mérkőzésjegyzőkönyvek és az elszámolások, számlák beérkezését követően kerül sor azok tartalmi és alaki egyezőségének, megfelelőségének vizsgálatára. A hiányos nem teljes, nem jó adatokat tartalmazó elszámolásokról emailen értesítjük az érintetteket, határidő tűzésével lehetőséget adva annak pótlására. A helyes ellenőrzött és a BKSZ JB és VB által igazolt elszámolások, számlák legkésőbb a tárgyhónapot követő 10-ig kerülnek pénzügyileg teljesítésre (átutalásra).

Kifizetés:

  • számlás esetén a beérkezést követően folyamatosan,
  • megbízás és EKHO-s kifizetés esetén a teljesítést követő hónapot követő 10-ig kerül átutalásra.

Játékvezetői díjak

  hétvégén hétköznap
Bp. felnőtt bajnokságok 11.500 11.500
Gyermek U14 – U15 I. o. 6.300 7.800
Gyermek U14 – U15 II. o. 5.800 7.400
Gyermek U14 – U15 III. o. 5.800 7.400
Gyermek U11 – U13  4.300 5.300

Versenybírói díjak

  hétvégén hétköznap
Bp. felnőtt bajnokságok 8.500 8.500
Gyermek U14 – U15 I. o. 3.000 3.500
Gyermek U14 – U15 II. o. 3.000 3.500
Gyermek U14 – U15 III. o. 3.000 3.500
Gyermek U11 – U13  3.500 3.500
Kisiskolás    

Órakezelő /online jegyzőkönyvvezető

  hétvégén hétköznap
Bp. felnőtt bajnokságok 2.300 2.300
Egyéb felnőtt 2.300 2.300
Ifjúsági 2.300 2.300
serdülő 2.100 2.100
Gyermek U12 – U15 1.700 1.700
Gyermek U11 1.400 1.400