Játékvezetők – Versenybírók

Fontos információkSzabályértelmezési változások 2017.09.01-tőlaz IHF állásfoglalása sportfelszerelésekkel kapcsolatosanElméleti és fizikai felmérésDíjakNyomtatványokGyermekés Kisiskolás bajnoksággal kapcsolatos tudnivalókJelentőlapokVersenybírói értékelésVersenybírói tudnivalók

Játékvezetői felszerelés rendelése

Játékvezetői jelentkezési lap a 2017/2018 -as bajnoki szezonra

Játékvezetői előzetes elfoglaltságok bejelentése az MKSZ Back Office rendszerében a korábbi gyakorlatnak megfelelően 

MKSZ JAB követelményrendszer 2017/2018

MKSZ Jegyzőkönyvek beküldése 2017/2018

Játékvezetői tesztoldal 2016.06.23-tól


A 2017/2018-as bajnoki szezontól, a BKSZ központilag fizeti ki valamennyi rendezvényén (Bp. Bajnokságok, Gyermek és Kisiskolás Bajnokságok) közreműködő játékvezetők, versenybírók szövetségi képviselők, jegyzőkönyvvezetők, órakezelők díjait.

Praktikusan nincs a mérkőzések helyszínén kifizetés, hanem központilag, átutalással kapja meg mindenki a mérkőzések díját akár felnőtt, ifjúsági, gyermekbajnoki vagy kisiskolás mérkőzésről legyen is szó.

Az átutalás feltétele a jegyzőkönyveknek a BKSZ-be való beérkezése!

A Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottsága az egységes játékértelmezés és játékszabály alkalmazás, elősegítése érdekében, 2017. szeptember 1-től az alábbiak szerint módosítja korábbi állásfoglalásait – összhangban az IHF és EHF szabályértelmezésével:

MKSZ JAB állásfoglalás: (2:3)

Amennyiben az első, vagy a második félidő elején (meghosszabbítások esetén is) nem indult el a nyilvános óra és a megengedettnél több játékos vagy időlegesen kiállított játékos tartózkodik a játéktéren:

A mérkőzést a hibázó játékos(ok) büntetése után (4:6), a nyilvános óra helyesbítésével és
a.) ha a vétkes csapatnál volt a labda a játékidő megszakításakor, akkor a játék a vétlen csapat szabaddobásával folytatódik
b.) ha a vétlen csapatnál volt a labda, akkor játék a játékhelyzetnek megfelelő dobással folytatódik ott, ahol a labda a játékidő megszakításkor volt.

A nyilvános időmérő berendezés csak a versenybírói asztaltól működtethető.
A játékidőt érintő sípjeleknél (a zárójelzésnél is) mindig annak kezdete a mérvadó, függetlenül annak hosszúságától.

MKSZ JAB állásfoglalás: (2:10)

Holtidőt követő játékfolytatáskor, amennyiben nem indult el a nyilvános óra és a megengedettnél több játékos vagy időlegesen kiállított játékos vagy a játéktéren ápolt játékos csapata harmadik támadásának befejezése előtt, tartózkodik a játéktéren:
A mérkőzést a hibázó játékos(ok) büntetése után (többletjátékos, időlegesen kiállított játékos 4:6, ápolt játékos 4:11), a nyilvános óra helyesbítésével és
a.) ha a vétkes csapatnál volt a labda a játékidő megszakításakor, akkor a játék a vétlen csapat szabaddobásával folytatódik
b.) ha a vétlen csapatnál volt a labda, akkor a játék a játékhelyzetnek megfelelő dobással folytatódik ott, ahol a labda a játékidő megszakításkor volt.

A holtidő alatt, az időlegesen kiállított játékosok is büntetlenül a játéktérre léphetnek a saját cserehelyük közvetlen környezetében.

MKSZ JAB állásfoglalás: (4:11) (Ápolt játékos többletjátékosként korábban belép)

a.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre vagy többletjátékosként belép a játéktérre és játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

b.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre és 2 perces kiállítást érdemlő cselekménnyel játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

c.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt), amikor az ellenfél tiszta gólhelyzetben támad, többletjátékosként belép a játéktérre, ki kell zárni (kék lap) és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11 és 8:10b II, 13:2, 7. magyarázat)

d.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre és játékba avatkozik, gólhelyzetet akadályoz meg, ki kell zárni (kék lap) és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11 és 8:10b II)

MKSZ JAB állásfoglalás: (4:11) (Ápolt játékos cserével korábban belép)

e.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre vagy cserével belép a játéktérre és játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

f.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre és 2 perces kiállítást érdemlő cselekménnyel játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

g.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt), amikor az ellenfél tiszta gólhelyzetben támad, cserével belép a játéktérre, időlegesen ki kell állítani, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11,13:2, 7. magyarázat)

h.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre és játékba avatkozik, gólhelyzetet akadályoz meg, időlegesen ki kell állítani, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11, 7. magyarázat)

MKSZ JAB állásfoglalás: (8:10c)

Ha a mérkőzés utolsó 30 másodpercében a védekező csapat játékosai vagy hivatalos személyei az ellenfél dobását késleltetik, vagy megakadályozzák, a vétkest ki kell zárni és a labdát birtokló csapat számára 7m-es dobást kell ítélni, tekintet nélkül arra, hogy volt-e gólszerzési lehetőség a szabálytalanság adott pillanatában.

MKSZ JAB állásfoglalás: (8:10d)

Ha a mérkőzés utolsó 30 másodpercében a védekező csapat játékosai vagy hivatalos személyei 8:5, 8:6, 8:10 a-b szabály hatálya alá tartozó, kizárással büntetendő szabálytalanságot követnek el, a labdát birtokló csapat számára 7m-es dobást kell ítélni, tekintet nélkül arra, hogy volt-e gólszerzési lehetőség a szabálytalanság adott pillanatában.

Elméleti és fizikai felmérés:

Elméleti teszt:

A sikeres elméleti felkészülés jegyében legkésőbb 2017. október 19-ig mindenkinek 10-10 sikeres szabály és videó teszt meglétét igazoló képet kell átküldeni

2017.10.23. 08:00 – 2017.10.27. 20:00 között kell kitölteni a teszteket, a szokásos módon egyénileg.

Az MKSZ JAB felhívja valamennyi érintett figyelmét, hogy a teszteléseket azonos IP címről nem tudjuk elfogadni (Kivéve családtagok esetében). Amennyiben olyan jelenségekkel találkozunk, amelyek esetén gyanúperrel élhetünk a szabálytalan körülmények között végrehajtott tesztelésekkel kapcsolatban, úgy központi helyen történő pótvizsga beiktatását helyezzük előtérbe.

Akinek a vizsgája sikertelen lesz a következő felmérésig 2018. január nem fog mérkőzést kapni!


Fizikai teszt:

2017.10.23. (hétfő) 17:00 – tól 12 fős csoportokban az Ermszt Kálmánné (Siketek) Sportcsarnokban (Budapest. IX. ker. Könyves K. krt. 28.)
Az MKSZ rendszerbe feltöltött érvényes sportorvosi engedéllyel kell rendelkezzen mindenki, a helyszínen nincs lehetőség bemutatni, akinek nem szerepel a rendszerben érvényes engedély nem vizsgázhat.
Érkezés átöltözés 16:30 -tól a teremben csak az éppen tesztelő csoport és a következő csoportba besoroltak tartózkodhatnak a játéktéren (földszint).
Felmentési halasztási lehetőség nincs.
Aki nem vizsgázik, vagy nem teljesíti a kötelező minimális szintet, a következő felmérésig (2018. január) nem fog mérkőzést kapni.

Ingafutás hanganyaga

A BKSZ JAB elkészített egy edzéstervet, a megnövekedett fizikai követelmények teljesítésének elősegítésére

A Budapesti Kézilabda Szövetség Bajnokságaiban és az általa szervezett MKSZ Gyermek és Kisiskolás bajnokságokban alkalmazható, elszámolható játékvezetői, versenybírói, órakezelői díjak:

A Budapesti bajnokságokban nincs hétközi és hétvégi díjmegkülönböztetés, csupán egy díj került meghatározásra.

A játékvezetők számláikat, elszámolásaikat, a mérkőzést követő 4 (négy) naptári napon belül juttassák be a BKSZ-be. A mérkőzésjegyzőkönyvek és az elszámolások, számlák beérkezését követően kerül sor azok tartalmi és alaki egyezőségének, megfelelőségének vizsgálatára. A hiányos nem teljes, ne jó adatokat tartalmazó elszámolásokról emailen értesítjük az érintetteket, határidő tűzésével lehetőséget adva annak pótlására. A helyes ellenőrzött és a BKSZ VB által igazolt elszámolások, számlák legkésőbb a tárgyhónapot követő 10-ig kerülnek pénzügyileg teljesítésre (átutalásra) egyösszegben az egész havi teljesítések.

Kifizetés:

  • számlás esetén a beérkezést követően folyamatosan,
  • megbízás és EKHO-s kifizetés esetén a teljesítést követő hónapot követő 10-ig kerül átutalásra.

Játékvezetői díjak

Bp. felnőtt bajnokságok 10.000,-Ft
MKSZ GyB U14,U13,U12,U11 5.000,-Ft
MKSZ KIBU10, KIBU9 3.500,-Ft

Versenybíró

Bp. felnőtt bajnokság 5.500,-Ft
MKSZ GyB. U 14, 13, 12, 11, 1.500,-Ft
MKSZ KB U10, U9 1.200,-Ft

 

Órakezelő / jegyzőkönyvvezető

Felnőtt bajnokság 2.000,-Ft
MKSZ GyB. U 14, 13, 12, 11, 1.500,-Ft
MKSZ KB U10, U9 1.200,-Ft

A 2017/2018-as bajnoki szezonhoz kapcsolódó BKSZ-es központi kifizetés nyomtatványai

BKSZ Nyilatkozat EKHO,Megbízás 2017.(pdf)

BKSZ Keretszerződés 2017/2018

A 2017/2018-as bajnoki szezontól, a BKSZ központilag fizeti ki valamennyi rendezvényén (Bp. Bajnokságok, Gyermek és Kisiskolás Bajnokságok) közreműködő játékvezetők, versenybírók szövetségi képviselők, jegyzőkönyvvezetők, órakezelők díjait.

Praktikusan nincs a mérkőzések helyszínén kifizetés, hanem központilag, átutalással kapja meg mindenki a mérkőzések díját akár felnőtt, ifjúsági, gyermekbajnoki vagy kisiskolás mérkőzésről legyen is szó.


Az elszámoláshoz használható nyomtatványok:
frissítve (főiskolás és gyerek miatt) 2017.10.10.
A felnőtt, egyetemi és főiskolás mérkőzések elszámolására, csak az egy mérkőzés elszámolására alkalmas nyomtatványok (10% és EKHO) használhatóak, külön külön kell minden mérkőzésről kitölteni.
A gyermek, kisiskolás bajnokságokkal kapcsolatos elszámolásra függetlenül hogy 1 vagy 8 mérkőzés kerül elszámolásra csak a több maximum 8 mérkőzése elszámolására alkalmas nyomtatványok használhatók! 

EKHO alkalmazásával, 36 órás munkaviszonnyal rendelkezők részére:

egy mérkőzés elszámolására alkalmas nyomtatvány frissítve (főiskolás és gyerek miatt) 2017.10.10.

több maximum 8 mérkőzés elszámolására alkalmas nyomtatvány frissítve (mérkőzésszám 6 helyett 8) 2017.10.10.

10%-os költséghányad alkalmazásával a 36 órás munkaviszonnyal nem rendelkezők (tanulók stb.)részére

egy mérkőzés elszámolására alkalmas nyomtatvány frissítve (főiskolás és gyerek miatt) 2017.10.10.

több maximum 8 mérkőzés elszámolására alkalmas nyomtatvány frissítve (mérkőzésszám 6 helyett 8) 2017.10.10.

 

A mérkőzésen közreműködő játékvezetők értékelése a mérkőzést követő 24 órán belül az MKSZ rendszerben leadottal összhangban, de részletesebb formában – melyet csak a BKSZ JB lát és arról más harmadik személy, még az MKSZ sem kap tájékoztatást – az alábbi linken található űrlap kitöltésével valósítható meg. Fontos, hogy az űrlap kitöltéséhez be kell jelentkezni a személyes google fiókotokba, mert ezen keresztül történik meg az azonosítás, és zárható ki illetéktelen személyek értékelése, illetve a többszöri értékelés leadása.

BKSZ játékvezető értékelő űrlap

Tisztelt Versenybíró sporttársak és sporttársnők!

Mint arról a BKSZ Versenybírói továbbképzésén (2017.09.21) tájékoztatást kaptatok, a 2017/2018-as Budapest Bajnokságokkal kapcsolatosan az alábbi eddigiektől eltérő feladatokat kell elvégezni a mérkőzések befejezése után:

1. Mérkőzés végeredményének, félidei eredményének rögzítése az MKSZ rendszerében a mérkőzést követő 60 percen belül, erről a továbbképzéseken (MKSZ BKSZ) részletesen szóltunk, de az MKSZ VAB által készített tájékoztató anyagot az alábbi linken elérhetitek.

eredmények rögzítése MKSZ rendszerében (pdf)

eredmények rögzítése MKSZ rendszerében (video)

2. A mérkőzésen közreműködő játékvezetők értékelése az MKSZ rendszerében a mérkőzést követő 24 órán belül, erről a továbbképzésen BKSZ részletesen szóltunk, hasonlóan az eredmények rögzítéséhez,

játékvezetők értékelésének elkészítése az MKSZ rendszerben

3. Kifizetés – Elszámolás
Mint azt a BKSZ Játékvezetői és Versenybírói továbbképzésein is elhangzott az MKSZ rendszerében sem a Budapest Bajnokságokkal kapcsolatos elszámolásokat, sem a BKSZ JB által küldött MKSZ Gyermek, Kisiskolás Bajnokságokat nem kell elszámolni. Az elszámolásról az előadásokon elhangzottak alapján készített előadásvázlatból tájékozódhattok, melyet az alábbi linken érhettek el:

BKSZ Elszámolás és nyomtatványai

Bármely esetlegesen felmerülő problémával, az MKSZ rendszerrel kapcsolatosan az MKSZ Verseny Albizottságát, a BKSZ űrlappal és elszámolásokkal kapcsolatosan a BKSZ irodát keressétek.