Közreműködők

 

Elszámolási nyomtatványok 2018.01.01-től)Szabályértelmezési változások 2017.09.01-tőlaz IHF állásfoglalása sportfelszerelésekkel kapcsolatosanElméleti és fizikai felmérésDíjakGyermekés Kisiskolás bajnoksággal kapcsolatos tudnivalókJelentőlapokVersenybírói értékelésVersenybírói tudnivalók

A 2017/2018-as bajnoki szezonhoz kapcsolódó BKSZ-es központi kifizetés nyomtatványai

BKSZ Keretszerződés 2017/2018

A 2017/2018-as bajnoki szezonban is a BKSZ központilag fizeti ki valamennyi rendezvényén (Bp. Bajnokságok, Gyermek és Kisiskolás Bajnokságok) közreműködő játékvezetők, versenybírók szövetségi képviselők, jegyzőkönyvvezetők, órakezelők díjait.

Praktikusan nincs a mérkőzések helyszínén kifizetés, hanem központilag, átutalással kapja meg mindenki a mérkőzések díját akár felnőtt, ifjúsági, gyermekbajnoki vagy kisiskolás mérkőzésről legyen is szó.


Az elszámoláshoz használható nyomtatványok:

A 2018-as mérkőzések elszámolásának alapfeltétele, hogy a BKSZ Nyilatkozat az adóelőleg megállapításához 2018. nyomtatványt kitöltve (kék tollal) aláírva eredetiben bejuttassa a BKSZ Irodára.

BKSZ Nyilatkozat az adóelőleg megállapításához 2018.(pdf)

BKSZ Nyilatkozat az adóelőleg megállapításához 2018.(xlsx) számíógéppel kitölthető

ELSZÁMOLÁSI NYOMTATVÁNYOK

Ki melyiket?

EKHO-s elszámolás

1. Rendelkezik olyan jogviszonnyal (munkaviszony, tagi jogviszony, vállalkozói jogviszony…), mely keretén belül legalább a minimálbér alapján (138.000 Ft/hó, évi 1.656.000 Ft) az általános szabálynak megfelelően fizetnek utána közterhet, és ezt 2018. évi munkáltatói igazolással igazolni is tudja, vagy
2. Jelenleg nyugdíjas (kizárólag az öregségi nyugdíj vehető figyelembe) és nyugdíját nem szünetelteti, az választhatja ezt az adózási módot.

BKSZ’18 EKHO.xlsx

Normál 10%-os költséghányados elszámolás

Akik nem rendelkeznek az EHO alkalmazásához szükséges feltételeket teljesítő jogviszonnyal (munkaviszony stb.) vagy nappali tagozatos hallgatók, egyéb biztosítási jogviszony nélkül.

BKSZ’18 10%.xlsx

Mind a két nyomtatvány (BKSZ’18 EKHO és a BKSZ’18 10%) használható egy vagy több mérkőzés elszámolására! Nincs külön gyermekbajnokira és felnőtt. főiskolás illetve egyéb mérkőzésekre más elszámolás.

Kérjük a nyomtatványt töltse le, majd annak az első fülén található tájékoztató alapján készítse el az elszámolást.

A nyomtatványt kinyomtatni nem kell, a kitöltött és a tájékoztatóban leírt módon átnevezett nyomtatványt kell emailban a handballbudapest@gmail.com címre elküldeni, a mérkőzést követő 48 órán belül.

Útiköltség elszámolásra használható nyomtatvány kizárólag előre egyeztetett és engedélyezett tervezett kifizetés esetére.

BKSZ gépkocsi elszámolás 2018.xlsx

[/tab]

Játékvezetői felszerelés rendelése

Játékvezetői jelentkezési lap a 2017/2018 -as bajnoki szezonra

Játékvezetői előzetes elfoglaltságok bejelentése az MKSZ Back Office rendszerében a korábbi gyakorlatnak megfelelően 

MKSZ JAB követelményrendszer 2017/2018

MKSZ Jegyzőkönyvek beküldése 2017/2018

Játékvezetői tesztoldal 2016.06.23-tól


A 2017/2018-as bajnoki szezontól, a BKSZ központilag fizeti ki valamennyi rendezvényén (Bp. Bajnokságok, Gyermek és Kisiskolás Bajnokságok) közreműködő játékvezetők, versenybírók szövetségi képviselők, jegyzőkönyvvezetők, órakezelők díjait.

Praktikusan nincs a mérkőzések helyszínén kifizetés, hanem központilag, átutalással kapja meg mindenki a mérkőzések díját akár felnőtt, ifjúsági, gyermekbajnoki vagy kisiskolás mérkőzésről legyen is szó.

Az átutalás feltétele a jegyzőkönyveknek a BKSZ-be való beérkezése!

A Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottsága az egységes játékértelmezés és játékszabály alkalmazás, elősegítése érdekében, 2017. szeptember 1-től az alábbiak szerint módosítja korábbi állásfoglalásait – összhangban az IHF és EHF szabályértelmezésével:

MKSZ JAB állásfoglalás: (2:3)

Amennyiben az első, vagy a második félidő elején (meghosszabbítások esetén is) nem indult el a nyilvános óra és a megengedettnél több játékos vagy időlegesen kiállított játékos tartózkodik a játéktéren:

A mérkőzést a hibázó játékos(ok) büntetése után (4:6), a nyilvános óra helyesbítésével és
a.) ha a vétkes csapatnál volt a labda a játékidő megszakításakor, akkor a játék a vétlen csapat szabaddobásával folytatódik
b.) ha a vétlen csapatnál volt a labda, akkor játék a játékhelyzetnek megfelelő dobással folytatódik ott, ahol a labda a játékidő megszakításkor volt.

A nyilvános időmérő berendezés csak a versenybírói asztaltól működtethető.
A játékidőt érintő sípjeleknél (a zárójelzésnél is) mindig annak kezdete a mérvadó, függetlenül annak hosszúságától.

MKSZ JAB állásfoglalás: (2:10)

Holtidőt követő játékfolytatáskor, amennyiben nem indult el a nyilvános óra és a megengedettnél több játékos vagy időlegesen kiállított játékos vagy a játéktéren ápolt játékos csapata harmadik támadásának befejezése előtt, tartózkodik a játéktéren:
A mérkőzést a hibázó játékos(ok) büntetése után (többletjátékos, időlegesen kiállított játékos 4:6, ápolt játékos 4:11), a nyilvános óra helyesbítésével és
a.) ha a vétkes csapatnál volt a labda a játékidő megszakításakor, akkor a játék a vétlen csapat szabaddobásával folytatódik
b.) ha a vétlen csapatnál volt a labda, akkor a játék a játékhelyzetnek megfelelő dobással folytatódik ott, ahol a labda a játékidő megszakításkor volt.

A holtidő alatt, az időlegesen kiállított játékosok is büntetlenül a játéktérre léphetnek a saját cserehelyük közvetlen környezetében.

MKSZ JAB állásfoglalás: (4:11) (Ápolt játékos többletjátékosként korábban belép)

a.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre vagy többletjátékosként belép a játéktérre és játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

b.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre és 2 perces kiállítást érdemlő cselekménnyel játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

c.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt), amikor az ellenfél tiszta gólhelyzetben támad, többletjátékosként belép a játéktérre, ki kell zárni (kék lap) és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11 és 8:10b II, 13:2, 7. magyarázat)

d.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) többletjátékosként belép a játéktérre és játékba avatkozik, gólhelyzetet akadályoz meg, ki kell zárni (kék lap) és a csapatból egy másik játékosnak 2 percre el kell hagyni a játékteret, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11 és 8:10b II)

MKSZ JAB állásfoglalás: (4:11) (Ápolt játékos cserével korábban belép)

e.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre vagy cserével belép a játéktérre és játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

f.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre és 2 perces kiállítást érdemlő cselekménnyel játékba avatkozik (de nem akadályoz meg gólhelyzetet) időlegesen ki kell állítani, szabaddobás az ellenfél javára a cserehelytől vagy onnan, ahol labda a szabálytalan belépés pillanatában volt, ha az a kedvezőbb. (4:11 és 13:6)

g.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt), amikor az ellenfél tiszta gólhelyzetben támad, cserével belép a játéktérre, időlegesen ki kell állítani, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11,13:2, 7. magyarázat)

h.) A játéktéren ápolt játékos, ha korábban (csapata harmadik támadásának befejezése előtt) cserével belép a játéktérre és játékba avatkozik, gólhelyzetet akadályoz meg, időlegesen ki kell állítani, a játék az ellenfél 7m-es dobásával folytatódik. ( 4:11, 7. magyarázat)

MKSZ JAB állásfoglalás: (8:10c)

Ha a mérkőzés utolsó 30 másodpercében a védekező csapat játékosai vagy hivatalos személyei az ellenfél dobását késleltetik, vagy megakadályozzák, a vétkest ki kell zárni és a labdát birtokló csapat számára 7m-es dobást kell ítélni, tekintet nélkül arra, hogy volt-e gólszerzési lehetőség a szabálytalanság adott pillanatában.

MKSZ JAB állásfoglalás: (8:10d)

Ha a mérkőzés utolsó 30 másodpercében a védekező csapat játékosai vagy hivatalos személyei 8:5, 8:6, 8:10 a-b szabály hatálya alá tartozó, kizárással büntetendő szabálytalanságot követnek el, a labdát birtokló csapat számára 7m-es dobást kell ítélni, tekintet nélkül arra, hogy volt-e gólszerzési lehetőség a szabálytalanság adott pillanatában.

A Budapesti Kézilabda Szövetség Bajnokságaiban és az általa szervezett MKSZ Gyermek és Kisiskolás bajnokságokban alkalmazható, elszámolható játékvezetői, versenybírói, órakezelői díjak:

A Budapesti bajnokságokban nincs hétközi és hétvégi díjmegkülönböztetés, csupán egy díj került meghatározásra.

A játékvezetők számláikat, elszámolásaikat, a mérkőzést követő 3 (három) naptári napon belül juttassák be a BKSZ-be. A mérkőzésjegyzőkönyvek és az elszámolások, számlák beérkezését követően kerül sor azok tartalmi és alaki egyezőségének, megfelelőségének vizsgálatára. A hiányos nem teljes, nem jó adatokat tartalmazó elszámolásokról emailen értesítjük az érintetteket, határidő tűzésével lehetőséget adva annak pótlására. A helyes ellenőrzött és a BKSZ JB és VB által igazolt elszámolások, számlák legkésőbb a tárgyhónapot követő 10-ig kerülnek pénzügyileg teljesítésre (átutalásra).

Kifizetés:

  • számlás esetén a beérkezést követően folyamatosan,
  • megbízás és EKHO-s kifizetés esetén a teljesítést követő hónapot követő 10-ig kerül átutalásra.

Játékvezetői díjak

Bp. felnőtt bajnokságok 10.000,-Ft
MKSZ GyB U14,U13,U12,U11 5.000,-Ft
MKSZ KIBU10, KIBU9 3.500,-Ft

Versenybíró

Bp. felnőtt bajnokság 5.500,-Ft
MKSZ GyB. U 14, 13, 12, 11, 1.500,-Ft
MKSZ KB U10, U9 1.200,-Ft

 

Órakezelő / jegyzőkönyvvezető

Felnőtt bajnokság 2.000,-Ft
MKSZ GyB. U 14, 13, 12, 11, 1.500,-Ft
MKSZ KB U10, U9 1.200,-Ft

A mérkőzésen közreműködő játékvezetők értékelése a mérkőzést követő 24 órán belül az MKSZ rendszerben leadottal összhangban, de részletesebb formában – melyet csak a BKSZ JB lát és arról más harmadik személy, még az MKSZ sem kap tájékoztatást – az alábbi linken található űrlap kitöltésével valósítható meg. Fontos, hogy az űrlap kitöltéséhez be kell jelentkezni a személyes google fiókotokba, mert ezen keresztül történik meg az azonosítás, és zárható ki illetéktelen személyek értékelése, illetve a többszöri értékelés leadása.

BKSZ játékvezető értékelő űrlap

Tisztelt Versenybíró sporttársak és sporttársnők!

Mint arról a BKSZ Versenybírói továbbképzésén (2017.09.21) tájékoztatást kaptatok, a 2017/2018-as Budapest Bajnokságokkal kapcsolatosan az alábbi eddigiektől eltérő feladatokat kell elvégezni a mérkőzések befejezése után:

1. Mérkőzés végeredményének, félidei eredményének rögzítése az MKSZ rendszerében a mérkőzést követő 60 percen belül, erről a továbbképzéseken (MKSZ BKSZ) részletesen szóltunk, de az MKSZ VAB által készített tájékoztató anyagot az alábbi linken elérhetitek.

eredmények rögzítése MKSZ rendszerében (pdf)

eredmények rögzítése MKSZ rendszerében (video)

2. A mérkőzésen közreműködő játékvezetők értékelése az MKSZ rendszerében a mérkőzést követő 24 órán belül, erről a továbbképzésen BKSZ részletesen szóltunk, hasonlóan az eredmények rögzítéséhez,

játékvezetők értékelésének elkészítése az MKSZ rendszerben

3. Kifizetés – Elszámolás
Mint azt a BKSZ Játékvezetői és Versenybírói továbbképzésein is elhangzott az MKSZ rendszerében sem a Budapest Bajnokságokkal kapcsolatos elszámolásokat, sem a BKSZ JB által küldött MKSZ Gyermek, Kisiskolás Bajnokságokat nem kell elszámolni. Az elszámolásról az előadásokon elhangzottak alapján készített előadásvázlatból tájékozódhattok, melyet az alábbi linken érhettek el:

BKSZ Elszámolás és nyomtatványai

Bármely esetlegesen felmerülő problémával, az MKSZ rendszerrel kapcsolatosan az MKSZ Verseny Albizottságát, a BKSZ űrlappal és elszámolásokkal kapcsolatosan a BKSZ irodát keressétek.